Exergian Super Fuusiovoima Robotti Excu 2014

Fuusiovoima on viimeiset kahdeksankymmentä vuotta ollut aina viidenkymmenen vuoden päässä. Sen eteen on kuitenkin tehty kovasti töitä ja tälläkin hetkellä ahkerat tiedemiehet ja insinöörit ahertavat ITER-demovoimalaitoksen kanssa Ranskan idyllisissä maalaismaisemissa. Osa työstä tehdään kuitenkin aivan tässä TTY:n naapurissa, VTT:n hallissa.

Eräänä kauniina keskiviikkoiltapäivänä kahdeksantoista innokasta teekkaria matkasi kohti tätä salaperäistä tutkimuskeskusta haaveillen tästä energiatekniikan Graalin maljasta. Harvasanainen vartija ohjasi teekkarit syvälle rakennuksen sokkeloisiin käytäviin kunnes viimein heidän edessään avautui näkymä kuin insinöörin päiväunesta (ks. kuva).

2014-03-12-620

Jahka teekkarit olivat saaneet kerättyä itsensä, iloinen tutkija valotti edessä näkyvän laitteiston saloja. ITER voimalaitos koostuu periaatteessa teräsdonitsista, joka pitää sisällään magneettikenttien varassa leijuvan plasman. Kuvassa näkyvä musta möhkäle on yksi viipale donitsin pohjaa, joka kerää käytössä seinistä irtoavat metallihiukkaset talteen. Koko donitsin halkaisija tulee olemaan n. 30 metriä ja yksi viipale pohjaa painaa 10 tonnia. Tämä ”tuhkakuppi” olisi sitten tarkoitus tyhjentää aina huoltoseisokin aikaan, eli joka viides vuosi. Reaktorin sisällä oleva säteily kuitenkin vaatii n. 100 vuotta puoliintuakseen tasolle, että ihmisestä ei tule herkullisen rapea mennessään sisälle. Näinpä tuhkakupin tyhjennyksen on tapahduttava robottien avulla.

iter-grafiikka

Ja se on valtaisan helppoa. Paitsi että mikään kamera ei kestä niin valtaisia säteilyä, joten työ täytyy tehdä sokkona. Ja lohkon poistoraossa on 10mm toleranssit kapeimmassa kohdassa. Ja lohko painaa 10 tonnia. No ehkä siihen vähän laskemista sitten tarvitaan. VTT:n tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa robotti, joka pystyy luotettavasti siirtämään lohkoja ja kehittämään virtuaalinen ohjausjärjestelmä, joka vastaa täysin todellisuutta. Kuvassa näkyvä kaukaisuuteen ulottuva linjasto pitää sisällään tämän robottikäden ja poistokoneiston.

Mutta voi, kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös insinööriporno. Kello lähestyi neljää ja oli tutkijoiden kotiinlähtöaika. Propagandalehtiset ja kynät taskuissaan teekkarit ohjastettiin ulos, mukanaan muistutus: ”Meillä olisi noita opinnäytetöiden aiheita kyllä tarjolla, ottakaa ihmeessä yhteyttä.”

2014-03-12-624